Biztonságban az autópályán is: mit tegyen, ha defektet kap a sztrádán?

Biztonságban az autópályán is: mit tegyen, ha defektet kap a sztrádán?

A defekt mindig problémát jelent, ám ha a sztrádán durran ki a kerék, a probléma igencsak súlyossá válhat. Mit tesz ilyenkor egy tapasztalt sofőr? Elsősorban megőrzi a lélekjelenlétét és uralmát a gépjárműve felett, majd a leállósávba húzódik, és megvizsgálja, mekkora a gond a kerékkel.

Ha nem megfelelő volt a gumiabroncsban a nyomás, vagy túlságosan elkopott és a forró aszfalt kikezdte, akkor egy élesebb kődarab vagy csavar is okozhat durrdefektet. Ám mindig tartson szem előtt két dolgot:

  1. az ön és utasai biztonsága a legfontosabb,
  2. mindig számíthat a Mobilgumisra a defekt elhárításában!

Ha a sztrádán kap defektet, nincs minden veszve

Jó esetben elegendő a pótkereket felszerelni, majd eljutni lassabb tempóban a következő benzinkútig, ahol már géppel húzzák meg a rögzítő csavarokat.

Már a megállás előtt, a defektet követően kapcsolja be az elakadásjelzőt, hogy az ön mögött haladók már messziről lássák, valami gond adódott – kiváltképpen sötétedés után, vagy esős időben. Ha utasai vannak, győződjön meg arról, hogy rendben vannak-e, majd megállás után fokozott figyelemmel szálljon ki autójából.

Még városon belül is veszélyes lehet, ha 30-40 km/h-s sebességgel haladnak el az ember mellett, egy autópályán azonban a 130-as tempó teljesen szokványos. Győződjön meg róla, hogy „csak” defektet kapott-e, és a pótkerék használható-e.

Ha mindkét kérdésre igen a válasz, helyezze el az autója mögött kellő távolságban a figyelmeztető háromszöget

Míg városon belül 50 méter a kötelező távolság, ez autópályán már 150 méter! Ezt követően öltse magára a láthatósági mellényt (inkább nézzen ki „bután” az ember, de legyen látható, a kerékcsere során amúgy sem pontozzák a megjelenést). Amennyiben voltak utasai, küldje őket a szalagkorláton túlra.

Ha úgy ítéli meg, hogy nem tudja kicserélni a kereket, ön is csatlakozzon hozzájuk, és hívja a Mobilgumis ügyfélszolgáltatát a +36 30 957 3789 telefonszámon, vagy vegye fel velünk itt a kapcsolatot!

Ha ki tudja cserélni a kereket, tegye a következőket

Ekkor jöhet a kerékcsere, a defektes abroncs mehet a pótkerék helyére, és miután meghúzta a rögzítő csavarokat, lassú tempóban, a külső sávban haladva hajtson el az első benzinkútig, ahol aztán már géppel is stabilan rögzítik a pótkereket, illetve akár még új kereket is vásárolhat a tönkrement helyett.

A nyaralásnak vagy más jellegű útnak ekkor még nem lőttek, de gyakori tapasztalat, hogy a fent vázoltak sajnos nem általánosak.

Mit tegyen akkor, ha nincs pótkerék, vagy az is lapos, esetleg több kereke is defektes lett?

Defektet kapni sosem jó érzés, hát még nyaralás, vagy nagyobb út során. A bajt csak fokozza, ha a pótkerékről is kiderül, hogy lyukas, vagy nincs is az autóban, mert helyszűke miatt otthon maradt.

A Mobilgumis ekkor is segít önnek! Az ügyfélszolgálatunkat a +36 30 957 3789 telefonszámon felhívva adja meg a pontos helyszínt, ahol az autója található, valamint a jármű típusát, a felnik és gumik adatait.

Ezek után annyi a dolga, hogy a szalagkorlát mögé húzódva megvárja, hogy a szakemberünk a helyszínre érkezzen, és a szükséges munkálatokat szakszerűen elvégezze. Ha valamilyen oknál fogva nem tudja megvárni a helyszínen, mindenképpen legyen elérhető telefonon, hogy a kollégánk értesíteni tudja önt a megérkezéséről!


Összes hír