Tiszta és jó levegő télen-nyáron tiszta autóklímával

Tiszta és jó levegő télen-nyáron tiszta autóklímával

Az autóklíma fontos kényelmi szolgáltatás, hiszen azon túl, hogy kellemes hőmérsékletet teremt az utastérben, hosszabb út során képes a sofőrt is frissen tartani.

Az autóba szerelt légkondi gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az épületek esetében, csak kisebb kivitelben – ez pedig két fontos különbséget jelent. Az első, hogy a szűrőrendszere is kisebb méretű, a másik pedig, hogy a koszos, elhanyagolt rendszer sokkal hamarabb tölti meg az utasteret kórokozókkal és káros anyagokkal, mint egy lakás klíma a szobákat.

Az elhanyagolt autóklíma komoly egészségügyi veszélyt jelenthet

Ahogy az épületklíma, vagy bármilyen elektronikai eszköz, úgy az autóklíma is rendszeres karbantartást és odafigyelést igényel. A legalább évente, de inkább fél évente elvégzett takarítás annál is inkább fontos, mert a klíma működésének egyik szerepe a káros mikroorganizmusok – baktériumok, spórák, pollenek – kiszűrése a levegőből.

Csakhogy ezek nem tűnnek el az autóklímából, hanem a szűrőrendszerben maradnak. Rendszeres tisztítás nélkül pedig szaporodni kezdenek, és előbb-utóbb átjutnak a szűrőkön és bekerülnek az utastér levegőjébe.

Ez pedig olyan nem várt következményekkel jár, amiket igencsak tanácsos elkerülni: légúti panaszokat és fertőzéseket, allergiás reakciót válthatnak ki. Gyerekek, idősek, legyengült immunrendszerű embereknél még fokozottabban jelentkeznek ilyenkor a betegségek.

Fontos a tiszta levegő - ne hagyja figyelmen kívül a jeleket!

Amennyiben nem időhöz kötné az autóklíma rendszeres tisztítását, akkor mindenképpen figyeljen oda az intő jelekre. Mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a Mobilgumis autóklíma szakemberével, vagy hívjon minket a +36 30 957 3789 telefonszámon, amennyiben a következőket tapasztalja az utastérbe beáramló levegőnél:

  • áporodott, dohos szag,
  • állott, penészes szag,
  • a klíma bekapcsolása után nem sokkal jelentkező nyálkahártya irritáció,
  • szem irritáció,
  • orrfolyás, köhögés, torokfájás, könnyezés.

A probléma forrása a legtöbb esetben az elpárologtató, ugyanis itt visszamarad nedvesség, ami a kórokozók táptalaja. A penész is nedves közeget igényel a szaporodáshoz!

A rossz szagok önmagukban még nem feltétlen jelentik csak azt, hogy az autóklíma tele lenne kórokozókkal és pollennel: ha pangó víz marad a rendszerben, ott általában az elvezető dugulása áll a háttérben, tehát a tisztításon túl még a hiba elhárítására is szükség lesz.

Kétféle autóklíma tisztítási mód javallott

Célszerű tehát legalább évente átnézetni az autóklímát – ha van az otthonában vagy irodájában, azt is ellenőriztesse évente! A Mobilgumis szakemberei két alapvető tisztítási mód együttes alkalmazását ajánlják, mert így lehet szavatolni a lehető legtisztább autóklímát.

A habbal történő tisztítás során a speciális keverék eljut az elpárologtatóhoz, ahol folyadékká alakul és lemos minden megtelepedett baktériumot, spórát, pollent a rendszerből.

Fontos tudni, hogy ez csak az elpárologtató kitakarítására használható, mert a műszerfalnál, az utastérben kárt okozhat a hab.

Az utastér fertőtlenítése, az autóklíma áttakarításának másik, kombináltan használt módja az ózonos fertőtlenítés. Elsősorban azért kedvelt, mert ózonon kívül más vegyi anyagot nem alkalmazunk ilyenkor.

Keressen minket bizalommal +36 30 957 3789 telefonszámon céges járműpark klímatisztítása kapcsán is, hogy akár helyben elvégezzük a szükséges tisztítási karbantartási munkákat!


Összes hír