A gumi profilmélység – mindent a gumi élettartamának növeléséről

A megfelelő gumi profilmélység nem csak egy szabályozási követelmény, hanem a te és utasaid biztonságának záloga is. Az abroncsok állapota közvetlen befolyással van a jármű vezetési dinamikáira, így a profilmélység ellenőrzése és karbantartása nélkülözhetetlen a biztonságos autózás szempontjából. Ebben a cikkben belemerülünk a gumiabroncsok profilmélységének világába, megértve annak jelentőségét, az ellenőrzés módjait, és azt, hogy ez hogyan befolyásolhatja a vezetési élményt.

Miért fontos a gumiabroncs profilmélysége?

A gumiabroncsok profilmélysége döntő tényező a jármű biztonságos vezetése szempontjából. Ez a mutató befolyásolja a jármű úttartását, különösen nedves vagy csúszós útviszonyok között. Minél mélyebb a profil, annál jobb az esővíz elvezetése, ami csökkenti az aquaplaning veszélyét, azaz amikor a gumiabroncs nem tud megfelelő kapaszkodást találni az úton, és a jármű kontrollálhatatlanná válik. A megfelelő profilmélység jelentősen rövidítheti a féktávolságot is, ami kritikus lehet vészhelyzetekben.

Forrás: Unsplash

A megfelelő profilmélység szabálya

A törvényben előírt minimális gumiabroncs profilmélysége kulcsfontosságú paraméter a járművek biztonságos közlekedéséhez. Európában ez az érték általában 1,6 milliméter nyári gumiabroncsok esetén. Fontos megjegyezni, hogy bár ez a minimális jogszabályi követelmény, számos szakértő és gyártó javasolja, hogy a gumiabroncs cseréjét már ennél magasabb, 3 milliméteres profilmélység esetén is fontolóra vegyük a jármű biztonságos működése és a jobb úttartás érdekében. Téli gumiabroncsoknál gyakran még magasabb, 4 milliméteres profilmélységet ajánlanak, az adott évszak speciális vezetési kihívásai miatt.

Hogyan mérhető meg a profilmélység?

A legtöbb gumin már manapság van kopásmérő, ami egy beépített jelzés a gumiabroncsban. Általában kis kiemelkedés az abroncs mintáin belül, amely pontosan megmutatja, hogy a gumiabroncs kopása elérte-e a jogilag előírt minimális profilmélységet. Ha a TWI felirat vagy kis háromszög mellett a gumi profilja már olyannyira lecsökkent, hogy a kopásjelzőt is elérjük, akkor erősen ajánlott az új abroncsszett beszerzése!

Manuális módszerek

 • Euró/ 100 forintos teszt: Egyszerű és gyakran alkalmazott módszer, ahol egy 1 eurós érmét kell beilleszteni a profilmintázat egyik nyílásába. Ha a mintázat elrejti az érme arany szélét, akkor a profilmélység több mint 3 mm. Ha az érme széle látható, itt az ideje megfontolni a gumiabroncs cseréjét.
  Ugyanez 100 forintos érme esetében: ha az érme szürke peremét nem fedi teljesen a horony, akkor a profilmélység 4 mm alatti.
 • Profil mélységmérő eszköz: Szaküzletekben kapható eszköz, ami pontos mérést tesz lehetővé. Ezt az eszközt a profilmélység legmélyebb részéhez helyezzük, és leolvashatjuk az adatokat.

Digitális eszközök

 • Digitális mélységmérő: Modern és nagyon pontos eszköz, amely digitális kijelzőn mutatja a profilmélységet. Ezek az eszközök a manuálisnál pontosabb adatokat biztosítanak és egyszerű használatot kínálnak.

Mire utalnak a különböző kopások?

A gumiabroncsok kopásának megértése fontos a jármű biztonságának és a gumiabroncsok maximális élettartamának elősegítésében. A kopások többféle formában jelentkezhetnek, mindegyik eltérő okokból.

 • Egyenletes kopás: Az egyik legideálisabb kopási forma, amikor a gumiabroncs egész felülete egyenletesen kopik. Ez azt jelzi, hogy a gumiabroncsok megfelelően vannak karbantartva és a jármű jól van beállítva.
 • Központi kopás: Ez akkor fordul elő, ha a gumiabroncsok túlfúvottak. A kopás elsősorban a gumiabroncs középső részén található, ami csökkenti a gumiabroncs élettartamát és hatással van a jármű vezethetőségére.
 • Élvonalas kopás: Amennyiben a gumiabroncsok alulfúvottak, az él menti részen jelentkezik a legtöbb kopás. Ez hajlamosíthatja a gumiabroncsok oldalfalának gyorsabb tönkretételére.
 • Foltos kopás: Ezt általában a jármű futóművének problémái okozzák, mint például a rossz lengéscsillapítók. A gumiabroncs felületén rendszertelenül eloszló kopások jelennek meg, ami jelentősen befolyásolja a vezetési komfortot és biztonságot.
 • Egyoldalas kopás: Ez a jármű rossz kerékszög beállításának a jele, amely a gumiabroncs azon oldalának gyorsabb kopását eredményezi, ahol a hiba van.

Mit tegyünk, ha a profilmélység alacsony?

Amikor a gumiabroncsok profilmélysége eléri a kritikus szintet, elengedhetetlenül fontos cselekedni a jármű és utasainak biztonsága érdekében. 

A csere ideje

 • Gumiabroncs csere: Ha a profilmélység eléri vagy aláesik a jogszabályban előírt minimális mértéknek (általában 1,6 mm), ideje cserélni a gumiabroncsot. Fontos, hogy mind a négy gumiabroncsot egyidőben cseréljük le, ha lehetséges, hogy az autó úttartása egyenletes maradjon.
 • Szakértői vélemény: Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy a gumiabroncsok még megfelelőek-e a használatra, érdemes szakértő véleményét kikérni, aki segíthet eldönteni, hogy szükséges-e a csere, vagy esetleg van még némi használhatóság a gumiabroncsokban.
Forrás: Unsplash

Tippek a gumiabroncsok élettartamának meghosszabbítására

 • Rendszeres nyomásellenőrzés: A helyes gumiabroncs nyomás hozzájárul a gumiabroncs egyenletes kopásához, ami meghosszabbíthatja az élettartamát.
 • Kerékfutás-ellenőrzés és beállítás: A keréktengelyek helytelen beállítása a gumiabroncsok egyenetlen kopásához vezethet. Rendszeres ellenőrzéssel és szükség esetén állítással megelőzhető ez a probléma.
 • Rotáció: A gumiabroncsok rendszeres rotálása szintén segít az egyenletes kopásban, ezáltal növeli a gumiabroncsok élettartamát. Ajánlott 10.000 kilométerenként ezt elvégezni.

Gyakori kérdések a gumiabroncsok profilmélységével kapcsolatban

 • Mit jelent az egyenletes elhasználódás?

Egyenletes elhasználódásról akkor beszélünk, amikor a gumiabroncs minden területén körülbelül azonos mértékű a kopás. Ez azt jelzi, hogy a gumiabroncsot megfelelően üzemeltették, ami jó jel a jármű egyéb felfüggesztési és futómű-komponenseinek állapotára is.

 • Mikor van szükség teljes készlet cseréjére?

Általában ajánlott az összes gumiabroncsot egyszerre cserélni, hogy a jármű úttartása, stabilitása és biztonsága a lehető legjobb legyen. Különösen fontos ez téli gumiabroncsok esetében, mivel ezek a típusok jelentősen befolyásolják a jármű viselkedését havas vagy jeges utakon.

Láthatjuk, a gumi profilmélység nem csupán jogi követelmény, hanem a biztonságos vezetés alapköve is. Ne várjuk meg az utolsó pillanatot gumiabroncsaink cseréjével! Balesetmegelőzés, biztonságos vezetés és a nyugodt utazás érdekében rendszeresen ellenőrizzük és gondoskodjunk gumiabroncsaink karbantartásáról.

Ha kérdésed van vagy segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bátran, a Mobilgumis szakemberei mindig rendelkezésre állnak!

Scroll to Top