Mindent elárulnak – Ezt kell tudni a gumiabroncs jelölésekről

A gumiabroncs jelölések a gumiabroncs oldalfalán található számozott információk, amelyek információkat tartalmaznak az autógumi méretéről és teljesítményéről. Például a „205/55 R16” azt jelenti, hogy a gumi szélessége 205 mm, az oldalprofil aránya 55%, és a felnagyobbítással együtt a kerékméret 16 hüvelyk.

A gumiabroncsok sokkal több információt hordoznak, mint gondolnánk, éppen ezért könnyen összezavarodhatunk, ha arra kérnek bennünket, mondjuk meg, milyen méretű és fajtájú abroncsaink vannak, például ha cserére szorulnak. Ezeknek a jelöléseknek az ismerete lehetővé teszi, hogy megfelelő gumiabroncsot válasszunk autónk számára, megértsük azok teljesítmény-kapacitását, és felkészülten kezeljünk minden, az úton adódó helyzetet.

A gumiabroncs jelölések fontossága

A gumiabroncsoknak a kocsink “papucsaiként” van meghatározó szerepük a biztonságos és stabil haladásban. Ezek a jelölések nem csupán technikai adatok, hanem alapvető útmutatót jelentenek a teljesítmény, valamint a biztonságos használat szempontjából is. Például egy helytelenül kiválasztott abroncs csökkentheti a jármű stabilitását, növelheti a defekt esélyét és hatással lehet a féktávolságra is.

Ezért kiemelten fontos, hogy minden sofőr tisztában legyen ezekkel a jelölésekkel. Megértésükkel és helyes alkalmazásukkal hozzásegít minket a gazdaságos és környezettudatos vezetéshez is, mivel a megfelelő abroncs kiválasztása hozzájárulhat a jármű optimális üzemanyag-fogyasztásához.

Gumiabroncs méretjelölések

A gumiabroncsok méretjelölése az egyik legfontosabb információ, amit a gumiabroncs oldalfalán találhatunk. A jelölések értelmezése segít elkerülni a túl nagy vagy túl kicsi abroncsok vásárlásából adódó problémákat, ami nemcsak, hogy veszélyeztetheti a jármű stabilitását, de súlyos balesetekhez is vezethet. A méretjelölés általában számokkal és/vagy betűkombinációval van feltüntetve, például 205/55 R16, ahol:

  • 205 jelzi az abroncs szélességét milliméterben.
  • 55 a gumiabroncs oldalfalának magassága a szélesség százalékában.
  • R azt jelzi, hogy radiális kialakítású az abroncs.
  • 16 pedig a felni átmérőjét hüvelykben mutatja.

Terhelési index és sebességindex

A méretjelölés mellett két másik kulcsfontosságú elem a terhelési index és a sebességindex. Ezek a jelölések információt nyújtanak arról, hogy mennyi a maximális tömeg, amit az abroncs biztonsággal képes elviselni, valamint arról, hogy mekkora a legnagyobb sebesség, amit az abroncs meghibásodás nélkül képes kibírni.

Például, egy 91W jelölés esetében:

  • 91 a terhelési index, ami azt jelzi, hogy az abroncs legfeljebb 615 kg súlyt képes elviselni (kerekenként értendő)
  • W a sebességindex, jelezve, hogy az abroncs maximálisan 270 km/h sebességet bír el.

Abroncsgyártási dátum (DOT szám)

A DOT szám négy számjegyből áll, melyek az abroncs gyártásának hetét és évét jelölik. 

Például, ha a DOT szám 2318, akkor az abroncs 2018-as év 23. hetében készült. Az első két szám jelzi a gyártási hetet, míg az utolsó két szám az évet adja meg.

A gumiabroncs életkorának ismerete kiemelten fontos, mert bár egy abroncs ránézésre újnak tűnhet, ha már több évet tárolták, az anyagai elkezdhetnek romlani.  A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy nyári gumi esetén nyolc évnél régebbi abroncsot már ne használjunk, függetlenül attól, hogy mennyire újszerűnek tűnik a mintázata vagy az oldalfala. Téli gumi esetén ez a szám már inkább 5-6 év.

Forrás: Freepik

Technikai jelölések és azok értelmezése

A gumiabroncsok oldalfalán számos egyéb technikai jelölést is találhatunk, melyek fontos információkat nyújtanak a gumiabroncs tulajdonságairól és használatáról. Ezek közé tartoznak az oldalfal jelölések, az abroncs szerkezetének jelölései, valamint egyéb specifikus jellemzők, amelyek a gumiabroncs teljesítményére és biztonságára vonatkoznak.

Oldalfal jelölések értelmezése

Az oldalfalon található szövegek és szimbólumok információt nyújtanak például a gumiabroncs maximális terhelhetőségéről, légnyomásáról, anyagösszetételéről és struktúrájáról. Ezek az adatok segítenek a megfelelő gumiabroncs kiválasztásában és karbantartásában, biztosítva ezzel a jármű optimális teljesítményét.

Abroncs szerkezetének jelölései

Ezek a jelölések általában betűkkel vagy szimbólumokkal vannak feltüntetve, és információt nyújtanak a gumiabroncs szerkezetéről. Például, az „R” betű a radiális kialakítást jelzi, ami azt jelenti, hogy az abroncs szövetrétegei radiális, azaz kerékközéppontból kifelé sugárzó irányban helyezkednek el. A radiális abroncsok jobb irányítást és kopásállóságot biztosítanak.

Egyéb jelölések

Néhány gumiabroncs különleges jelölésekkel is rendelkezhet, mint például a „M+S” (Sár és Hó), ami azt jelzi, hogy az abroncs alkalmas nedves és havas útfelületeken való használatra. Ezek a jelölések különleges tulajdonságokra utalnak, amiket a gyártók az abroncsok jobb teljesítménye vagy bizonyos körülmények közötti használatának biztosítása érdekében vezettek be.

Forrás: Freepik

A leggyakrabban előforduló jelek

Jel Jelentés
Szélesség (pl. 205)A gumiabroncs szélessége milliméterben
Szelvényarány (pl. 55)Az abroncs oldalfalának magassága a szélesség százalékában
Felni átmérő (pl. 16)A felni átmérője hüvelykben, amelyre az abroncs illeszkedik
Kivitel (pl. R)Az abroncs szerkezetének típusa. „R” a radiális kivitelt jelenti
Terhelési index (pl. 91)Az abroncs által biztonságosan elviselhető maximális tömeg kilogrammban
Sebességindex (pl. W)Az abroncs maximális sebessége, amelyet biztonságosan elbír (pl. W = 270 km/h)
DOT számAz abroncs gyártásának időpontját jelölő szám, amely a gyártási hetet és évet mutatja
HópehelyTéli abroncsot jelöl, amely jobb tapadást biztosít hóban és jégen
Három hegycsúcs jégkristállyal (Alpine szimbólum)Ez a jelzés azt mutatja, hogy az abroncs megfelel a havas útfelületeken való használatra vonatkozó hivatalos követelményeknek. Gyakran téli abroncsokon találkozhatunk vele
M+S (Mud and Snow)Sár és hó jelölés, amely azt mutatja, hogy az abroncs havas és sáros útfelületekre is alkalmas, de nem felel meg olyan szigorú feltételeknek, mint a hegycsúccsal ellátott gumik
VízcseppVizes útfelületen való használatra optimalizált abroncsot jelöl, kiemelkedő nedves tapadással
Nap/SugárNyári abroncsot jelöl, amelyet meleg, száraz és nedves útfelületeken való használathoz terveztek
Festékvödör (Hangcsillapító gumik)Azt jelzi, hogy az abroncs különleges tervezésű, ami csökkentheti a zajszintet az úttal való érintkezéskor
TwI (Tread Wear Indicator)Kopásjelző. Ez a jelzés mutatja az abroncs legkülső futófelületének kopásának mértékét
E-kerékjelzés (pl. E4)Az Európai Unió által jóváhagyott abroncs típusjelölése, amely bizonyítja, hogy az abroncs megfelel az EU biztonsági előírásainak
P (Passenger)Személyautó abroncsot jelöl
LT (Light Truck)Könnyű tehergépjármű abroncsot jelöl
Max load:Az abroncs maximális terhelhetősége
Max pressureAz abroncsra ajánlott maximális légnyomás

Egy megfelelően kiválasztott és karbantartott abronccsal nemcsak a biztonságot növeljük, hanem javíthatjuk a jármű teljesítményét, csökkenthetjük az üzemanyag-fogyasztást és hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is. Fordulj bátran  A Mobilgumishoz, ahol segítenek kiválasztani az autódnak leginkább megfelelő abroncsokat! 

Scroll to Top