A defekttűrő gumi titkai – mi az, és valóban defekttűrő?

A defekttűrő gumi, más néven önhordó gumiabroncs, olyan speciális kerék, amely lehetővé teszi, hogy defekt esetén is tovább tudjunk haladni egy meghatározott sebességgel. 

Ezek a gumiabroncsok úgy vannak kialakítva, hogy ne veszítsék el formájukat és tartásukat még akkor sem, ha levegővel való megtöltöttségüket egy áthatoló tárgy megsérti. 

Használatukkal nemcsak a fennakadások és késedelmek csökkenthetőek, hanem a baleseti kockázat is minimalizálható, mivel a jármű irányíthatósága és stabilitása jelentős mértékben javul defekt esetén.

A defekttűrő gumi működési elve és jellemzői

A defekttűrő gumiabroncsok lényegében a belső szerkezetükkel és megerősített oldalfalaikkal különböznek a hagyományos gumiabroncsoktól. A megerősített oldalfalak lehetővé teszik, hogy a gumiabroncs egy bizonyos távolságra terhelés alatt is megőrizze formáját és nem lapul le teljesen. Ezáltal a jármű továbbra is vezethető marad, még akkor is, ha a gumiabroncs nyomásának jelentős része elveszett. Ezenkívül, a defekttűrő gumiabroncsok gyakran speciális jelölésekkel és azonosítókkal rendelkeznek, amelyek segítenek a vásárlóknak felismerni és kiválasztani a járművük számára megfelelő típust.

A defekttűrő gumik típusai

A defekttűrő gumiabroncsok széles választéka különböző igényeket és járműtípusokat képes kiszolgálni. Ezek között megtalálhatók a nyári, téli, valamint az egész évben használható (négyévszakos) modellek. 

 • Nyári defekttűrő gumiabroncsok

Különösen jó tapadást és teljesítményt nyújtanak meleg, száraz, valamint nedves útfelületeken. Speciális keverékük és mintázatuk révén optimalizáltak a magas hőmérsékletekhez, javítva a fékhatásokat és a kanyarodást.

 • Téli defekttűrő gumiabroncsok

Ezek a gumiabroncsok kiemelkedően teljesítenek havas, jeges vagy alacsony hőmérsékletű körülmények között. Speciálisan kifejlesztett keverékükkel és mély lamella mintázatukkal növelik a tapadást és csökkentik a megcsúszás kockázatát kritikus körülmények között.

 • Négyévszakos defekttűrő gumiabroncsok

Ezek a modellek kompromisszumot jelentenek a nyári és téli abroncsok között, úgy tervezve, hogy az év minden szakában elfogadható teljesítményt nyújtsanak, bár extrém körülmények között a szezonális abroncsok jobban teljesíthetnek.

A defekttűrő gumiabroncsokat nemcsak személygépjárművekhez, hanem SUV-okhoz (sport utility vehicle), könnyű tehergépjárművekhez és egyes lakóautókhoz is gyártják. Az alkalmazási területek kiterjednek a mindennapi városi közlekedéstől kezdve az autópályás használaton át a hosszú távú utazásokig, közvetlenül függően a jármű felhasználásának módjától és a sofőr prioritásaitól.

Defekttűrő gumi csavarral
Forrás: Freepik

Előnyök és hátrányok

A defekttűrő gumiabroncsok használata számos előnnyel jár, de mint minden technológiának, ennek is vannak bizonyos hátrányai.

Előnyök

 • Biztonság

A legnagyobb előnyük, hogy defekt esetén is lehetővé teszik a jármű vezetését bizonyos távolságon és sebességen belül, így csökkentve a balesetek kockázatát.

 • Kényelem

Nem szükséges azonnal lecserélni az abroncsot, biztonsággal ellátogathatunk egy közeli szervízbe, és nem kell az út szélén gumicserével bajlódnunk.

 • Nyugodt utazás

Tudva, hogy a jármű defekt esetén is biztonságosan használható marad egy bizonyos távolságra, növelheti a vezetők nyugalmát, különösen hosszú út, például nyaralás esetén.

Hátrányok

 • Ár

Általánosságban drágábbak, mint a hagyományos gumiabroncsok.

 • Teljesítmény

Néhány esetben a megerősített szerkezet miatt kisebb lehet a rugalmasság, ami befolyásolhatja a vezetési komfortot és a teljesítményt, különösen nagyobb sebességnél.

 • Súly

Általában nehezebbek, mint a standard gumiabroncsok, ami kis mértékben növelheti a jármű üzemanyag-fogyasztását.

 • Javítási korlátozások

A legtöbb defekttűrő gumiabroncs nem javítható. Attól függően, hogy milyen sérüléssel állunk szemben, gyakran új abroncs vásárlása szükséges.

Defekttűrő gumik karbantartása

Minden gumiabroncs, így a defekttűrő modellek is igényelnek bizonyos szintű gondozást és karbantartást, hogy a lehető legjobb állapotban maradjanak.

Nyomásellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását. A helyes légnyomás kulcsfontosságú a defekttűrő gumiabroncsok optimális teljesítményének és tartósságának biztosításában. Ügyeljen arra, hogy a gyártó által ajánlott nyomást tartsa fenn.

Vizuális vizsgálat: Rendszeres vizuális ellenőrzéssel azonosíthatja a kopást, a sérüléseket vagy az idegen tárgyakat, amelyek beágyazódhattak a gumiabroncsba. Amennyiben sérülést észlel, haladéktalanul forduljon szakemberhez.

Egyenletes kopás: Annak érdekében, hogy a gumiabroncs egyenletesen kopjon, fontos időnként elvégezni a kerék kiegyensúlyozást és a futómű-beállítást. Ez hosszabb élettartamot és jobb útfekvést jelent.

Kerekek forgatása: A gumiabroncsok egyenletes kopásának érdekében ajánlott azokat időszakosan megcserélni. A jármű típusától és az abroncsok elhelyezésétől függően a gyártók általában 8-10 ezer kilométerenként ajánlják a forgatást, amikor az első gumik hátra, a hátsók pedig előre kerülnek.

Korlátozott javítás: Amennyiben defekttűrő gumiabroncsa megsérül, fontos tudni, hogy a javítás lehetőségei korlátozottak lehetnek. A sérülés kiterjedését, helyét és típusát figyelembe véve, szakember tudja megállapítani, hogy javítható-e az abroncs.

Tárolás: Amikor a gumiabroncsokat hosszabb ideig nem használja, például téli gumiabroncsok nyári tárolása esetén, ügyeljen a helyes tárolási körülményekre: tiszta, száraz, egyenletes, közepes hőmérsékletű helyen tárolva az abroncsokat, elkerülve a közvetlen napfényt és a vegyi anyagokat.

Defekttűrő gumi karbantartása

Használati utasítások és korlátozások

Bár a defekttűrő gumik jelentős mértékben javítják a biztonságot és kényelmet defekt esetén, fontos tisztában lenni a használatukkal kapcsolatos utasításokkal és korlátozásokkal.

 • Sebességkorlátozás: A defekttűrőkkel felszerelt járművekre általában sebességkorlátozás vonatkozik defekt esetén. Ez általában 50-80 km/h, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan eljuthasson egy szervízbe vagy biztonságos helyre a sérült gumiabronccsal. Fontos, hogy ne lépje túl ezt a sebességet, mivel az abroncs további károsodását okozhatja.
 • Megtehető távolság: Defekt esetén általában 80 kilométerig biztonságosan lehet haladni ezekkel az abroncsokkal. Ez azonban változhat az abroncs típusától és a jármű terhelésétől függően. Mindig ellenőrizze a gyártó ajánlásait.
 • Súlykorlátok: Tekintettel kell lenni a jármű terhelésére is, mivel a túlterhelés csökkentheti a sérült abroncsok biztonságos használatának hatótávolságát és sebességét.
 • Kombinált használat: Nem ajánlott a defekttűrő és a hagyományos gumiabroncsok kevert használata az egyes járműveken, mivel ez befolyásolhatja a jármű irányítását és stabilitását.
 • Pótkerék: Annak ellenére, hogy a defekttűrő abroncsok lehetővé teszik a továbbhaladást defekt esetén, célszerű hozzájuk pótkereket is tartani, különösen hosszabb utazások során.
 • Kompatibilitás: Nem minden jármű kompatibilis a defekttűrő gumiabroncsokkal, így érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy a jármű felni és abroncsfelismerő rendszere támogatja-e ezeket az abroncsokat.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

1. Javítható a defekttűrő gumi?
Igen, bizonyos esetekben javíthatók, ám ez függ a sérülés méretétől és helyétől.

2. Mennyi ideig használható defekt után?
Ezeket a kerekeket úgy tervezték, hogy defekt esetén általában legfeljebb 80 kilométer megtételére alkalmasak legyenek, maximális sebességkorlát mellett, amely általában 50-80 km/h. Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek gyártónként változhatnak, ezért mindig ellenőrizze a gyártó ajánlásait.

3. Alkalmasak-e minden típusú járműre?
Egyes járművek speciális abroncsszenzorokkal és rendszerekkel rendelkeznek, amelyek nem feltétlenül működnek megfelelően a defekttűrő abroncsokkal. Javasolt először ellenőrizni a jármű gyártójának specifikációit vagy konzultálni egy szakemberrel.

4. Csökkentik-e a jármű üzemanyag-fogyasztását?
Mivel általában nehezebbek, mint a hagyományos gumiabroncsok, ez kis mértékben növelheti a jármű üzemanyag-fogyasztását. Azonban ez a hatás általában minimális.

Amennyiben kerékcserén gondolkozik, vagy csak nagyobb biztonságban szeretné tudni autóját a potenciális defekttől, forduljon bátran A Mobilgumishoz. Szakképzett csapatunk készen áll segíteni a megfelelő gumi kiválasztásában és annak felszerelésében. Mindezt anélkül, hogy Önnek bármit tennie kellene. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top